Rök och Rotary

Röken från förberedandet av ny sådd på odlingar runt om i Sydostasien drar in över Chiang Mai… och skapar inte bara svåra hälsoproblem utan kan även få rent triviala följder. Bland annat för en Rotaryfest!
©Hans Odöö

– Jag är 75 % japan och 25 % portugis!
Den vithåriga damen, Elsie K Choy, ler och berättar att hon är från Hawaii men har bott i Chiang Mai de senaste 11 åren. Jag blir lite överraskad när hon säger att hon är 85 år.

Jag gästar ”Rotary Club of Chiang Mai North”. En professor föreläser om Thailands ekonomi. På thailändska. Sedan är det dags att diskutera klubbens 40-årsjubileum. Festen ska hållas den 27 februari. Lite då och då förklarar Elsie vad de pratar om, men avslöjar även personliga detaljer.

– Hon är från Japan, men gift med en thailändsk man… hon är jätteduktig på sitt nya språk!

– Hon är utbytesstudent från Mexiko, vi är värdar för henne.

– Han jobbar för kommunen som jurist. Han är en fantastisk talare.

Jag får veta att presidenten för Rotaryklubben säljer foder till allt från höns till grisar. Framgångsrik företagare och omtyckt ledare för klubben.

– En klubb i Bangkok har skänkt fyra vattenrenare med stor kapacitet till skolor i Chiang Mai!

– Nu diskuterar man om jubileet ska firas utomhus eller inomhus.

Chiang Mai ligger omgärdat av berg. Luftföroreningar från trafik och diverse eldande av sopor och för matlagning dröjer sig gärna kvar i staden. Men än värre är det nu när bönderna kommer igång. I såväl Thailand som i dess grannländer eldar de bort kvarvarande växtdelar efter det att majs, sockerrör med mera skördats. Man eldar även upp skog för att få nya odlingsarealer. Intensivaste eldningsperioden är från februari till april. Häromdagen sade en bofast amerikan till mig ”dagar då du inte ser bergen – då är luften inte hälsosam att andas!”.

Plötsligt räcker alla upp handen. Jag skojar och räcker också upp handen, utan att ha en aning om vad det handlar om. Alla skratter. Jag har röstat för att jubileet hålls inomhus. Och då inser jag hur påtagligt problemet med de årliga bränderna är. MInns att jag läst om att flygtrafiken fått ställas in och att man något år haft sämst luftkvalitet i världen. Medlemmarna i klubben vill inte riskera att luften är så fylld av rök att 40-årsfirandet kommer av sig! Firandet får ske inomhus.

Som alltid när man gästar en Rotaryklubb så ska flaggor bytas. Jag får en att ta med hem till Rotary Uppsala Linné och Elsie och hennes vänner får min klubbs flagga.

Den obligatoriska gruppbilden!

– Vi har ingen flagga från Sverige! Din är vår klubbs första!

– Nästa gång du kommer hit ska vi ta dig till en hemlig, fantastisk plats i bergen!

– Jag vet var du kan hitta billiga och bra lägenheter i Chiang Mai!

Som medlem i Rotary bidrar man med pengar mot Polio och för läkarprojekt i Kenya och mycket annat bra. Men dessutom så får man lyssna till intressanta föreläsningar av fantastiska föreläsare. Som besökare i fjärran länders klubbar kanske man inte förstår ett ord av det som avhandlas, men man har ändå väldans trevligt och vart man kommer finns ett gäng kamrater ivriga att förgylla besöket av deras hemort.

Upplevt 15 januari 2020

PS När jag vaknar morgonen efter Rotary-mötet ser jag bergen! Det gjorde jag inte för ett par morgnar sedan. Liten parantes – jag fick nu idén att börja fota den ”stadsutsikt från rummet” som många hotell anger som ett plus. I Bangkok var det en tegelvägg och tryckte man ögonen mot rutan i en viss vinkel så kunde man se ett grannhus. Från Top North Hotel, i Chiang Mai, så är stadsutsikten ett mögligt P-garage och ett asbesttak plus en liten glimt av ett tempel… och just idag bergen!

Man ser bergen idag!