Kameror och sån´t

Fotat I Kenya, långt från det mesta. Frågan är om flickan någonsin sett en kamera förut. Eller sin egen spegelbild. Det här är ett tag sedan, men vad jag minns hade man inte speglar i hennes by.

Kanske jag ska ange vad jag fotat med vid varje bild. Vi får se.

CANON

Foton äldre än åtta år är så gott som genomgående fotade med Canon och med flera olika objektiv. Foton 2-8 år gamla fotade med Canon, men med färre objektiv…

Efter att ett remfäste på min ”kvalitetsväska” från Lowepro gav vika kraschade jag ett av mina standardobjektiv (24-105 mm/4L) på en bakgata i Chiang Mai. Från en lite för obred axel, min, gled kameraremmen av när jag något stressad var på väg ut från en restaurang nära Hanoi. Där förlorade jag nästa standardobjektiv (24-70 mm/2.8L). Under några år fotade jag sedan med vad som var kvar i kameraskåpet – en 16-35 mm/2.8L och en 100-400 mm/4.5-5.6L. En extrem kombo, men jag kom att gilla den!

(För de som sett mitt kameraskåp – jo, jag hade en del andra linser också, men inga som jag tyckte höll måttet.)

FUJIFILM

Sedan två år tillbaka så försöker jag vänja mig med att fota utan spegelreflex. Jag har ”gått över till” Fujifilm. Lite överdrivet: halva vikten, halva priset, halva slutarljudet, halva batteritiden (=usel) – samma kvalitet! Det blir bra, men jag har fortfarande inte vant mig vid handhavandet.

Kamerahusen X-T2 och X-T3
Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS
Fujinon XF 18-55mm f/2,8-4 R LM OIS
Fujinon XF 50-140mm f/2,8 R LM OIS WR (plus konverter)

Inget förvarat i en Lowepro-väska!

IPHONE

Min lillebror, Sten, yttrade vid tillfälle, ”Den kamera är bäst som du har med dig!”. Och nu har vi ju nästan alla alltid med oss en kamera, i telefonen.

Faktum är att jag ofta tar en alternativbild med min iPhoneX eftersom jag vet att om den blir bra så kan jag lika gärna lägga ut den på min blogg som den jag tagit med systemkameran. Varför? Enkelheten att hantera vägen från att fotot tas till att det ligger på bloggen. Med systemkameran ska minneskortet kopieras till två hårddiskar (en förvarad i ev låst skåp och en under kudden!), sedan ska RAW-filerna gås igenom, vilket tar tid, och hanteras i Pixelmator (superbilligt program som gör det mesta Photoshop gör). Därefter kan de hamna på bloggen!

iPhonebilderna hamnar automatiskt på min dator, via iCloud. Jag kanske fixar till dem i Pixelmator och så kan de läggas på bloggen. Det är så enkelt.

För några år sedan köpte jag en dyr kompaktkamera från Sony. Hög kvalitet. Ett bra alternativ i situationer då man inte vill ha med sig en stor kamera. Men, allteftersom iPhonekamerornas kvalitet har ökat så har Sonyn blivit kvar på rummet.

En intressant sak med iPhone (och de andra smartphones) är att ”alla” vet hur man fotar med dem. Vill jag ha en gruppbild med mig själv och vänner så är det lätt att ge telefonen till vem som helst. Vanlig kamera – ”var trycker man? Var tittar man?”!

Som du väl snart kommer inse – jag är inte så imponerad av selfiekulturen. Men i vissa lägen måste även jag fota selfies. Jag vill ju dokumentera när jag blir klippt i olika länder (min far var frisör) och det är hopplöst att fotografera detta själv med en vanlig kamera! Med min iPhone – hur enkelt som helst. Det finns även andra tillfällen då iPhonens format förenklar.

PS Jag ska väl påpeka att jag inte är sponsrad av Canon, Fuji eller Apple! Och uppenbarligen inte av Lowepro!
Vill du se några foton från förr så har jag ett stillastående Instagramkonto #odoophoto.